Linsens avbildande egenskaper bestäms i första hand av om linsen är tjockast på mitten eller i kanterna. Om linsen är tjockast på mitten kallas den för "konvex lins", "positiv lins" eller "samlingslins". Är linsen däremot tunnare vid mitten än utåt, kallas den "konkav lins", "negativ lins" eller "spridningslins". Vi har alltså att göra med dels konvexa ytor och konkava ytor, men även med plana ytor. Kombinerar man nu dessa får man de olika typer av linser som finns, nämligen:
Konvexa linser har som sagt förmågan att samla ljuset till en punkt. Om det nu faller in parallella strålar mot linsen, kallas den punkt de bryts i för brännpunkt och dess avstånd till linsen för brännvidd. Ju närmare ljuskällan kommer linsen, desto mer kommer ljusstrålarna att vara spridda då de bryts genom linsen. Avbildningspunkten flyttar sig då bakåt. Till slut, när ljuskällan är placerad i brännpunkten på framsidan av linsen utgår strålarna parallella på baksidan. Vi har ju två brännpunkter, en på vardera sidan linsen.
Vi kan nu härleda några enkla formler för linsen. Här betecknas då föremålets storlek med A och bildens storlek med B. Föremålets avstånd från linsen är då a, bildens b och brännvidden är f. Vi har då
Vi kan också ange ett samband mellan föremålsavståndet a, bildavståndet b och bränvidden f. Detta samband (formeln för den enkla linsen) kan skrivas
Om två tunna linser med brännvidderna f1 och f2 kombineras till ett dubbelobjektiv med tjockleken d, får vi det nya objektivets brännvidd f som:
Om vi tänker oss parallella strålar som faller in mot ett objektiv med konstant brännvidd samtidigt som vi varierar linsdiametern, så är det tydligt att det infallande ljusflödet är proportionellt mot objektivets yta och alltså proportionellt mot kvadraten på objektivets diameter.
Om vi nu behåller objektivdiametern d, men varierar brännviddens storlek f, så ändras inte det totalt infallande ljusflödet. Däremot innebär en större brännvidd en större yta att sprida ljuset över; bildens yta ändras ju proportionellt mot kvadraten på brännvidden.
Vi har alltså sett att bildens ljustäthet är:
Vilken oskärpa kan då tolereras? Det måste bero på betraktningsavståndet; en oskärpa som upptäcks på kanske 30 cm avstånd kan vara helt omärklig vid en meters avstånd. Den oskärpa vi kan iaktta är alltså direkt proportionell mot betraktningsavståndet. Kallar vi oskärpecirkelns diameter d och betraktningsavståndet b har vi:
Vilket betraktningsavstånd ska då användas? Som en generell regel kan alltid sägas, att bilden ska betraktas på ett avstånd som är lika med bildvidden vid fotograferingen, vilket ofta är nästan lika med objektivets brännvidd. Betraktar man bilden på detta avstånd får man en perspektiviskt riktig bild, annars inte. Vi kan alltså ersätta betraktningsavståndet b med brännvidden f och då få:
Vi har då dessa formler:
Man kan även beräkna ett objektiv för att tre färger ska sammanfalla; ett sådant objektiv kallas en apokromat. Ett sådant blir självfallet dyrare och mer komplicerat än en vanlig akromat.
Den sfäriska abberationen. Detta fel uppträder när strålarna från objektivets yttre delar, randstrålarna, inte träffas i samma bildpunkter som de centrala strålarna. Detta beror på att linsen begränsas av sfäriska ytor. Storleken varierar med linsens form och blir olika beroende på vilken sida som vänds framåt. Då den sfäriska abberationen går åt olika håll vid en positiv och en negativ lins, kan man korrigera för den genom att kombinera två sådana linser av lämplig form på samma sätt som med den kromatiska abberationen.
Astigmatismen var det linsfel som var svårast att bemästra. Först efter upptäckten av nya glassorter på 1880-talet kunde man konstruera nya objektiv som var korrigerade för detta fel. Dessa kom att kallas anastigmater.
Man ville härvid inte bara få bort astigmatismen, utan också komma tillrätta med det nära sammanhörande felet, bildfältskrökningen. Villkoret för att ett anastigmatiskt bildfält ska bli plant formulerades redan 1843 av Josef Petzval. Denna berömda ekvation säger att summan av de inverterade värdena av produkterna av brytningsindex och brännvidd för varje enskild lins i ett objektiv ska vara noll.
Distorsion. Detta fel uppträder som en ändrad avbildningsskala utmed bildens kanter, antingen ökar den från mitten, eller minskar den. Om en kvadrat ska avbildas och avbildningsskalan minskar utmed bildkanterna, har man en tunnformad distorsion. Växer avbildningsskalan utåt, har man en kuddformad distorsion.
Felet hänger samman med bländarens placering. Om bländaren placeras framför objektivet blir distorsionen tunnformad, placeras den bakom blir distorsionen kuddformad. Lösningen blir att placera bländaren mitt inne i objektivet med dess delar symmetriskt belägna.
Normalt ljusavfall. Detta fel, som yttrar sig genom att ljustätheten avtar mot kanterna, är inget fel i egentlig bemärkelse utan uppkommer på grund av tre saker:
Vinjettering. Förutom det naturliga ljusavfallet uppkommer ett annat fel som bidrar till ljusavfallet mot bildkanterna. På grund av att objektivet med sin fattning har en viss längd, kommer ljuset vid en viss infallsvinkel att börja avskärmas, för att vid ökade vinklar avskärmas totalt. Vid nedbländning blir övergångszonen skarpare och det effektiva bilfältet därför större. Problemet märks mest hos vidvinkelobjektiv, som därför är kompakt byggda.
Ljusförsvagning genom reflexer uppkommer på grund av att en del av ljuset som faller in mot objektivet reflekteras tillbaka och går förlorat. Detta problem är dock mindre hos antireflexbehandlade objektiv.
Akromaten, som fåtts genom hopkittning av en positiv kronglaslins med en negativ flintglaslins. De användes redan av Daguerre och Giroux i deras daguerrotypkamera 1839.
Icke-akromatiska dubbelobjektiv:
Periskopet konstruerades av A. Steinheil 1865, och består av två identiska kronglasmenisker med de konkava ytorna vända mot varandra. Här är distorsionen praktiskt taget upphävd pga symmetrin, medan de kromatiska och sfäriska felen är kraftiga. För att minska dessa krävs kraftig avbländning.
Genom att använda två mycket tunna halvkulformade linser placerade nära varandra kunde man få ett vidvinkelobjektiv med bildvinkel på ca. 140o. Goerz´ Hypergon är ett exempel på detta.
Akromatiska dubbelobjektiv:
Petzvals porträttobjektiv var det första objektiv som beräknades matematiskt, och när det började tillverkas av Voigtländer 1840 var det med sin ljusstyrka på f/3.2 16 gånger ljusstarkare än de vanliga akromaterna. Det möjliggjorde därigenom porträttfotografier för första gången.
Petzval-objektivet består av två akromater, där den bakre är okittad och har en s.k. luftlins mellan sina två komponenter. Det har god skärpa i mitten , men utanför en bildvinkel på 20-30o ökar oskärpan snabbt.
Aplanaternas konstruktion utgick från periskopet, där de båda enkla linserna ersattes med två akromater. Detta gjorde A. Steinheil året efter han konstruerat periskopet.
Objektivet är pga sin symmetriska konstruktion fritt från distorsion, har obetydlig koma samt är färgkorrigierat genom sin uppbyggnad av två akromater. Man kan även konstruera vidvinkelobjektiv av aplanater på samma sätt som med periskopen.
Anastigmaterna:
Objektivkonstruktörerna stod inför stora svårigheter när de försökte få bukt med det astigmatiska felet . Med de glassorter som fanns i början på 1880-talet kunde man till och med bevisa, att det var omöjligt att bygga ett anastigmatiskt objektiv. Längst i kampen mot astigmatismen med de gamla glassorterna kom A. Steinheil med sin Antiplanet 1881.
Först sedan glasverket Scott und Genossen i Jena lyckades framställa helt nya bor- och bariumhaltiga glassorter kunde man framställa det önskade glasmaterialet. Vad man önskade var, att höja brytningsförmågan utan att öka färgspridningen.
Sedan de nya glassorterna framkommit, konstruerade Paul Rudolph hos firman Carl Zeiss den första anastigmaten 1889; den kallades Protar.
Protaren bestod av en akromat av gamla glassorter och en av nya med bländaren placerad mellan dem.
De kittade symmetriska dubbelanastigmaterna. Denna grupp började med Goerz´ Dagor-objektiv. Detta objektiv var fullständigt symmetriskt, där vardera hälften bestod av tre sammankittade linser.
Dialyter. Det första av dessa objektiv var konstruerade av von Höegh hos Goerz, och bestod av fyra från varandra fristående linser, symmetriskt placerade runt bländaren. Det hetter Celor och lanserades 1900. Bildvinkeln var endast ca. 40o, men de hade en högre ljusstyrka än den föregående gruppen.
Dubbelanastigmaterna, där vardera hälften bestod av flera delar där den ena var kittad, inleddes med Planar-objektivet från Carl Zeiss, konstruerat av P. Rudolph. Ett annat exempel är Meyers Dubbel-Plasmat, även det konstruerat av Rudolph.
Tripletterna består av tre fristående delar: först en positiv, så en negativ och slutligen ytterligare en positiv. Den första av dessa var Cooke-tripletten från 1894. Detta objektiv hade god korrektion för koma och hade stor ljusstyrka (f/4,5). Den mest berömda av dessa objektiv är emellertid Tessaren från Zeiss, konstruerad av P. Rudolph 1902. Det är förmodligen det mest använda objektivet under 1900-talet, om man räknar in alla kopior av det som började tillverkas när patentet gick ut 1921. Ytterligare utvecklingar har förekommit, så att det ibland kan vara svårt att känna igen triplettformen, på exempelvis Zeiss´ Sonnar.
Gå till Kapitel 4